Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 24 listopada 2024 21:43
Ważne:
  • * Telewizja Olsztyn zatrudni dziennikarza na umowę o pracę. Oferty proszę kierować na adres: [email protected] *
Reklama

Grill na majówkę. Uczta mięsożerców [ARTYKUŁ]

Nie ma udanego majowego weekendu bez grilla. Tak uważa wielu Polaków i nawet jeśli pogoda nie dopisuje, to przenoszą się do altan czy kuchni. Wiele osób stawia na mięso, ale na kiełbasie świat się nie kończy.
Grill na majówkę. Uczta mięsożerców [ARTYKUŁ]

Autor: iStock

Podziel się
Oceń

Elektrycznego grilla można śmiało użyć w kuchni, ale prawdziwe grillowanie musi odbywać się pod gołym niebem. Przygotowując się do majówki, wiele osób wyciąga grille z garaży, składa je, czyści ruszt i robi zapasy węgla drzewnego. Podczas takich zakupów Polacy zaopatrują się w jedzenie i nie ma co ukrywać, że grillowanie nieodłącznie wiąże się z mięsem.

Najprościej jest przygotować kiełbasę, ale to pójście na łatwiznę. Można przecież postawić na bardziej pracochłonne przepisy.

Żeberka

Składniki:

Cebula,

Pomidory,

Pieprz cayenne,

Goździki,

Ziele angielskie w ziarnach,

Sól i pieprz,

Miód,

Piwo,

Żeberka.

Wykonanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę trzeba podsmażyć i dodać do niej pokrojone pomidory. Całość doprawia się pieprzem cayenne wcześniej roztartym w moździerzu. Tak samo robi się z goździkami oraz ziarnami ziela angielskiego. Trzeba dodać sól i pieprz do smaku i gotować tak długo, aż zredukuje się płyn z pomidorów. Tak powstaje marynata do mięsa.

Kiedy uzyskuje się odpowiednią gęstość, dodaje się miód i trochę piwa.

Marynatą zalewa się żebraka i odstawia na kilka godzin.

Samo grillowanie też trwa długo. To nawet kolejne trzy godziny, a mięso musi być szczelnie zawinięte w folii. Całość musi być trzymana wysoko nad gorącym węglem, ale najlepiej nie nad żarem. Pod koniec grillowania mięso przesuwa się nad żar, aby się zarumieniło.

Kurczak z salsą ananasową

Składniki:

Dowolne części kurczaka,

Ketchup,

Szalotka,

Czosnek,

Imbir, mięta, cynamon, sos sojowy, mielone goździki, bazylia,

Oliwa z oliwek,

Limonka.

Wykonanie:

Kurczaka trzeba pokroić na mniejsze części i lekko je naciąć. W celu przygotowania marynaty trzeba wymieszać ketchup z szalotką, czosnkiem, imbirem, mielonymi goździkami, cynamonem, sosem sojowym, posiekanymi miętą i bazylią. Całość trzeba zmiksować w blenderze i zlać marynatą mięso. Najlepiej przechować całość w lodówce przez cały dzień.

Kurczaka należy ułożyć na tackach i postawić na grillu. Co jakiś czas trzeba przekładać mięso i grillować do czasu, aż się zarumieni.

Podawać trzeba z salsą, którą robi się z posiekanego w drobną kostkę ananasa z oliwą z oliwek,  ketchupem, sokiem z limonki oraz bazylią i miętą.

Skrzydełka z curry

Składniki:

Skrzydełka z kurczaka,

Limonka,

Imbir, czosnek, curry, ziarna kolendry, olej sezamowy, sól i pieprz.

Wykonanie:

Trzeba zacząć od marynaty. Sok z limonki miesza się z olejem sezamowym, czosnkiem, startym imbirem i przyprawami. Zalewa się tym umyte skrzydełka i odstawia przynajmniej na godzinę. Koniecznie w chłodne miejsce.

Takie skrzydełka kładzie się na grillu i trzyma na nim około godziny. Co jakiś czas mięso trzeba przewrócić.


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama