Choć niektórzy twierdzą, że nowalijki mogą być szkodliwe, są to takie same warzywa jak te ubiegłoroczne. Spożywane rozsądnie przyniosą naszemu organizmowi wiele pożytku – oczyszczą go, zregenerują i poprawią samopoczucie.
Kupując młode warzywa, warto wybierać sprawdzone stragany i punkty sprzedaży prosto od rolników. Zwiększy to szanse na wybranie nowalijek, które rosną w naturalnym środowisku i są pozbawione chemii. Te z marketów być może wyglądają pięknie, jednak produkowane są masowo, dlatego ich jakość może być znacznie gorsza.
Jakie nowalijki w maju?
Już w maju na straganach spotkać możemy m.in. cztery rodzaje sałaty: masłową, lodową, rzymską i karbowaną. Zielone liście urozmaicą zarówno rodzinny obiad, jak i kanapki na śniadanie lub kolację. Zadowoleni będą również miłośnicy zupy szczawiowej i botwinki – liście tego pierwszego i młode buraczki również coraz częściej będą się pojawiały na stoiskach z warzywami. Warto rozejrzeć się też za groszkiem – w maju pojawią się dwie jego odmiany: cukrowy oraz zielony.
Jajecznica z dodatkiem zielonej cebulki? Bardzo proszę, bo jest dostępna w sprzedaży już nawet pod koniec kwietnia. A na obiad poleca się surówka z młodej włoszczyzny – warto wypatrywać na rynku korzeni selera i pietruszki oraz młodej marchewki.
Na stole nie może zabraknąć również szparagów – można na przykład usmażyć je na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek i posypać parmezanem. Cebula i czosnek z kolei sprawdzą się w roli dodatków do rozmaitych sosów lub świeżego pieczywa.
Dla tych, którzy chcieliby powrócić do smaków z dzieciństwa, natura przygotowała w maju agrest i rabarbar. Możemy też ugotować pyszny kompot lub słodką szarlotkę z dwóch odmian jabłek: idared i boiken.
Reklama
Nie rezygnuj z nowalijek. Pierwsze są już na straganach [ARTYKUŁ]
Pierwsze tegoroczne warzywa można już kupić. Sprawdzamy, które nowalijki będą w sprzedaży w maju.
- 29.04.2022 13:04 (aktualizacja 03.08.2023 12:03)
Napisz komentarz
Komentarze