Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 00:10
Ważne:
  • * Telewizja Olsztyn zatrudni dziennikarza na umowę o pracę. Oferty proszę kierować na adres: [email protected] *
Reklama

Na balkonie, w parku, w lesie. Jak grillować, żeby nie narazić się na mandat? [ARTYKUŁ]

Za oknem coraz wyższe temperatury, a wraz z nimi sezon grillowy nabiera rozpędu. Podpowiadamy, gdzie można bezpiecznie rozstawić sprzęt i ustrzec się od kary pieniężnej.
Na balkonie, w parku, w lesie. Jak grillować, żeby nie narazić się na mandat? [ARTYKUŁ]

Autor: iStock

Podziel się
Oceń

Grill na balkonie

Choć panuje przekonanie, że grillowanie na balkonie jest zabronione, w rzeczywistości prawo tego nie reguluje. Co prawda nie dostaniemy mandatu, ale możemy narazić się sąsiadom. Bardziej uparci mogą poprosić o interwencję policję, powołując się na tzw. immisję, czyli uciążliwe działanie, którego skutki odczuwalne są w innych mieszkaniach. Przed rozpoczęciem imprezy należy też zapoznać się z regulaminem stworzonym przez zarządcę, bo wewnętrzne przepisy spółdzielni mogą skutecznie zakazywać używania grilla. Alternatywą będzie również jego elektryczna wersja, która nie powoduje zadymienia.

Spotkanie w parku lub lesie

Używanie grilla w przestrzeniach miejskich, lasach i parkach również nie jest zabronione, jednak trzeba spełnić kilka warunków:

- rozpalanie ognia, jeśli następuje w miejscu innym niż do tego przeznaczone, musi odbywać się w odległości minimum 100 metrów od granicy lasu. W przeciwnym wypadku narażamy się na mandat w wysokości nawet 5 tysięcy złotych;

- podobnie jak spółdzielnie, swoje regulaminy mają również parki. Zanim więc przystąpimy do rozpalania węgla, koniecznie należy sprawdzić, czy w danym miejscu nie obowiązuje zakaz ustanowiony przez właściciela terenu;

- choć samo grillowanie na ogół jest dozwolone, nie można zapominać o obowiązku sprzątania po sobie. Zawsze po zakończeniu spotkania konieczne jest uprzątnięcie zajmowanego terenu.

Alkohol w miejscach publicznych

Nieodłącznym elementem grillowych spędów jest alkohol. Należy pamiętać, że jego spożywanie w miejscach publicznych w Polsce zagrożone jest karą grzywny i traktowane jak wykroczenie. Prawo pozwala gminom na wyznaczanie specjalnych stref, w którym zapis ten nie obowiązuje, jednak w każdym mieście mogą obowiązywać inne zasady.

Dlatego każdorazowo przed decyzją o wypiciu np. piwa (również bezalkoholowego) w przestrzeni dostępnej dla ogółu społeczeństwa, należy zweryfikować panujące w danym miejscu zasady. Konieczne jest również zachowanie kultury i szanowanie zasad społecznych, żeby nie zakłócać spokoju i bezpieczeństwa innych osób.  

 


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama