Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 27 listopada 2024 01:35
Ważne:
  • * Telewizja Olsztyn zatrudni dziennikarza na umowę o pracę. Oferty proszę kierować na adres: [email protected] *
Reklama

Tanie domowe ciasto rekordowe drogie. Znacznie droższe niż rok temu [ARTYKUŁ]

Rok temu podstawowe zakupy, dzięki którym można przygotować w domu ciasto, kosztowały niespełna 25 zł. Teraz jest dużo drożej.
Podziel się
Oceń

We wrześniu inflacja w Polsce przekroczyła 17 procent. Analitycy spodziewają się, że ta galopada szybko się nie zatrzyma. Szczyt inflacyjny ma przypaść na przełom 2022 i 2023 roku. Nikt jednak nie podaje konkretnego terminu.

Konkretniejsze są przewidywania cen w sklepach. Boże Narodzenie ma być bardzo drogie. Już teraz na przykład na przygotowanie domowego ciasta trzeba wydać znacznie więcej niż przed rokiem.

Serwis dlahanldu.pl od 10 lat monitoruje ceny. Teraz też je ocenia – obecny koszyk zakupowy jest rekordowo drogi.

Średni koszt masła extra 200 g to dziś 7,09 zł. Rok temu masło kosztowało 5,24 zł – podaje serwis.

Mąka pszenna poznańska typ 500 (1 kg) to koszt 3,22 zł. Rok temu trzeba było za nią zapłacić 2,66 zł.

Cukier kosztuje 5,88 zł za kilogram. Rok temu – 3,11 zł.

Do ciasta potrzebne są także jaja. Dziś trzeba – na najtańsze – wydać 6,75 zł (10 sztuk), w ubiegłym roku kosztowały średnio 6,25 zł.

Kolejny ważny składnik to mleko. 1 litr Łowickiego 3,2 proc. kosztuje średnio 4,03 zł, podczas gdy 12 miesięcy temu było to średnio 3,08 zł.

„Obecnie za koszyk tych 6 produktów zapłacimy 31,07 zł. Rok wcześniej kosztował on 24,59 zł, co oznacza podwyżkę na poziomie 6,48 zł, czyli 26 proc.” – podsumowuje serwis.

Można taniej?

Jednym ze sposobów na oszczędzanie jest przygotowanie ciasta bez niektórych składników. Np. szarlotki bez mleka i masła. Oto prosty przepis:

Składniki

1 kg jabłek

łyżeczka cynamonu

sok wyciśnięty z jednej cytryny

4 jajka

200 g cukru

250 g oleju roślinnego

250 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem (tylko jesli ktoś lubi).

Całe jajka ubić z cukrem.

Kiedy masa będzie jednolita, należy dodać mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszać aż do połączenia.

Połowę ciasta wykłada się do tortownicy. Na to idzie warstwa jabłek, a następnie kolejna porcja ciasta. 

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama