Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 28 listopada 2024 23:36
Ważne:
  • * Telewizja Olsztyn zatrudni dziennikarza na umowę o pracę. Oferty proszę kierować na adres: [email protected] *
Reklama

Słodkie wydatki. Ile w tym roku wydamy na tłusty czwartek?

Zbliża się tłusty czwartek. Już 8 lutego będziemy mogli pozwolić sobie na słodkie szaleństwo. Ta przyjemność sporo nas będzie kosztowała. Bo ceny pączków i faworków nie są niskie.
Podziel się
Oceń

Tradycja tłustego czwartku sięga starożytności, gdy hucznie celebrowano przybycie wiosny. Uroczystości obejmowały spożywanie tłustych dań oraz degustację win. Głównym daniem były potrawy mięsne. Na zakończenie posiłku podawano pączki wykonane z ciasta podobnego do chlebowego, wypełnione chociażby słoniną. 

W Polsce tradycja obchodzenia tłustego czwartku oraz zwyczaj jedzenia tego dnia pączków zadomowiły się w XVI wieku. Pierwsze pączki były znacznie twardsze od dzisiejszych. Do środka niektórych wypieków wkładano np. orzechy lub migdały. Czas zabaw i tłustego jedzenia był wstępem do postu przygotowującego do Wielkanocy.

Ponad 20 zł za pączka

Żeby pozostać wiernym zwyczajom, w tłusty czwartek po prostu trzeba zjeść pączka. Niestety ta słodka przyjemność z roku na rok jest coraz droższa. 

Cukiernia Magdy Gessler „Słodki Słony” sprzedaje pączki po 22 zł za sztukę w smakach róży, maliny, ajerkoniaku, czekolady i śliwki. Z kolei inne rzemieślnicze cukiernie i piekarnie proponują pączki od 12 zł wzwyż. 

W Cieście z Dziurką zapłacimy 13,60-16,50 zł, a w DESEO Patisserie & Chocolaterie – 18-24 zł. Taniej jest w sieciowych cukierniach i piekarniach, takich jak Stolica Lodów i Pączków czy A. Blikle. Tu za pączka zapłacimy od 4,50 zł do 10,90 zł.

W Krakowie pączki w piekarniach rzemieślniczych kosztują od 14 do 19 zł, a we Wrocławiu ich ceny wahają się od 14 do 16 zł. Za tę cenę kupimy pączka o smaku pistacji lub kawy.

Supermarkety oferują bardziej przystępne ceny. Pączki sprzedają już od 2,39 zł.

Ile kosztują faworki? 

Ceny faworków, podobnie jak pączków, również różnią się w zależności od miejsca zakupu. U Magdy Gessler 100-gramowe pudełko faworków kosztuje 20 zł. Podobnie zapłacimy w innych renomowanych cukierniach w stolicy, jak Cukiernia Cieślikowski czy Lukullus. W Krakowie ceny są niższe. W Cukierni Cichowscy zapłacimy 100 zł za kilogram.

Najtaniej jest oczywiście w sieciach handlowych. W Auchan i Lidlu 100-gramowe opakowanie faworków kupimy za mniej niż 8 zł.

Choć ceny pączków i faworków w niektórych miejscach mogą wydawać się wygórowane, to wybór smaków i jakość produktów przyciągają. Zresztą tłusty czwartek jest tylko raz w roku!


Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama