Tradycyjna włoska pizza to rzeczywiście tylko ciasto, własnoręczne ugotowany sos pomidorowy, wysokiej jakości ser i zioła. Jednak Polacy kochają eksperymenty na temat swojego ulubionego przysmaku i często w kuchennych eksperymentach uciekają się do nowych połączeń. Wciąż jednak są to smaki bezpieczne, a przede wszystkim znane. Tymczasem dobre restauracje wiedzą, jak wydobyć obłędny smak pizzy, łącząc ją choćby z owocami morza. To fakt, że zakup świeżych i smacznych ryb, krewetek czy anchois bywa sporym wyzwaniem. Dlatego, jeżeli nie wiesz, gdzie kupić ani jak przyrządzić mniej znane gatunki ryb czy owoców morza zamów pizzę, którą oferuje np. Gruby Benek.
Dlaczego warto jeść ryby i owoce morza?
Nie od dziś wiadomo, że ryby są niesłychanie ważnym elementem naszej codziennej diety. Tymczasem w menu Polaków często przegrywają z mięsem. Powodów takiego stanu rzeczy jest kilka. Niektórzy wskazują na wysokie ceny ryb, inni na brak miejsca, w którym można kupić świeże produkty, dla pozostałych przeszkodą jest brak znajomości zasad przygotowywania owoców morza. Być może połączenie ich ze znanym i lubianym smakiem pizzy byłoby rozwiązaniem? Warto przełamać własne opory i częściej sięgać po dary mórz, rzek i jezior, ponieważ:
- mają niską kaloryczność,
- zawierają mało węglowodanów,
- są bogate w pełnowartościowe białko,
- zawierają wielonasycone kwasy Omega 3,
- są naturalnym źródłem witaminy A, D, E, B12,
- zawierają jod, selen, wapń, cynk.
I na koniec — wbrew tego, czego się obawiasz, świeże i dobrze przyrządzone owoce morza naprawdę świetnie smakują. Przekonasz się o tym w restauracjach, które tak jak Gruby Benek mają doświadczenie w przygotowywaniu pizzy, w których główną rolę odgrywają właśnie ryby.
Przepis na pizzę z owocami morza
Skoro wiesz już, że ryby i owoce morza są wartościowym składnikiem niedocenionym w naszej diecie, spróbuj przekonać się do ich smaku. Poniżej przedstawiamy przepis na farsz do pizzy, w której główną rolę odegrają krewetki, anchois i tuńczyk. Smacznego!
Składniki:
- 2 garście krewetek,
- puszka tuńczyka w oleju,
- 14 filecików anchois,
- 2 kulki mozzarelli,
- kilkanaście oliwek czarnych,
Sos marinara:
- 50 dag świeżych pomidorów,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- gałązka świeżego oregano i bazylii,
- sól, pieprz i cukier do smaku
Ciasto na pizzę przyrządź według swojego sprawdzonego przepisu. Wszystkie składniki sosu marinara podduś na patelni. W tym czasie zetrzyj mozzarellę na tarce, połącz ją z tuńczykiem i cebulą, dopraw solą. Rozsmaruj sos pomidorowy na cieście i wyłóż na niego przygotowane składniki razem z filecikami anchois. Całość zapiekaj na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 210 stopni do czasu zarumienienia się ciasta.