W 2024 roku – jak podała za YouGov CP Poland „Rzeczpospolita” – Polacy kupili 1,2 mln ton pieczywa. Wydali na to 11,3 mld zł. Każde gospodarstwo domowe kupiło coś z kategorii pieczywo ponad 119 razy i wydało na to średnio ponad 890 zł.
Prawie wszyscy kupujemy chleb o bułki
Największą popularnością cieszyły się chleb i bułki. Kupiło je 99,6 proc. ankietowanych. Na kolejnych miejscach znalazły się chleb chrupki, który kupiło ponad 63 proc. i chleb tostowy – 60 proc.
Dzieje się tak mimo zachęt dietetyków do ograniczania lub eliminowania pieczywa z naszej codziennej diety. I deklaracji wielu osób, że ogranicza jego spożycie. Na razie jednak – jak podkreśla dziennik – „w danych rynkowych tego nie widać”.
Ponad setka bochenków co sekundę ląduje w koszach
Jednocześnie pieczywo jest produktem, które najczęściej wyrzucamy. Federacja Polskich Banków Żywności podaje, że przyznaje się do tego aż 52 proc. Polaków. W efekcie co sekundę w koszach ląduje ponad 180 bochenków. I to mimo naszych deklaracji o szacunku dla chleba.
„Dla porównania: owoce wskazało 38 proc., a warzywa 36 proc.” – czytamy.
Również w sklepach najczęściej wyrzucanym produktem jest właśnie pieczywo.
Blisko połowa Polaków przyznaje się do marnowania żywności
Z raportu „Nie Marnuj Jedzenia 2024” Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że do marnowania żywności w domach przyznaje się 45 proc. Polaków. Wśród produktów które najczęściej lądują w koszach są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce.
Napisz komentarz
Komentarze