W czym znajdują się węglowodany?
Choć w żywności istnieje pięć klas i setki rodzajów węglowodanów, większość z nas rozpoznaje je jako cukry, skrobię i błonnik. W czym znajdują się węglowodany?
- Czy biały cukier jest węglowodanem? Zdecydowanie tak!
- A co z naturalnymi substancjami słodzącymi, takimi jak ksylitol? Tak!
- Kasza, ryż i tłuczone ziemniaki? Zwłaszcza one!
- A co z płatkami owsianymi i otrębami pszennymi? Tak!
- Zielone warzywa? Pewnie, że tak!
- A nasiona strączkowe? Tak, to też!
- Chleb, ciasto, makaron? Oczywiście!
- Świeże owoce? Tak!Co węglowodany robią dla ciebie
Główna funkcja węglowodanów
Węglowodany dają ci energię - energię do myślenia, trawienia, oddychania, chodzenia, a nawet czytania tego artykułu. W twoim przewodzie pokarmowym rozkładają się na cukry. Twój mózg, narządy, tkanki i komórki wykorzystują pewną formę cukru jako paliwo. To, czego nie potrzebujesz w danej chwili, zostanie zmagazynowane do wykorzystania w przyszłości.
Pozostałe funkcje węglowodanów
- Niektóre pokarmy bogate w węglowodany są doskonałym źródłem witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i fitoskładników.
- Węglowodany pomagają odżywiać Twój mikrobiom - Twoje dobroczynne bakterie jelitowe.
- Pomagają w detoksykacji organizmu poprzez usuwanie z niego toksyn.
- Węglowodany, w połączeniu z tłuszczem i białkiem, pomagają zwalczać infekcje, budować nowe tkanki organizmu i nawilżać stawy.
- Węglowodany - podobnie jak błonnik - pozwalają zachować prawidłową wagę.
- Cukry zawarte w węglowodanach dostarczają energii do mózgu i mięśni.
Skrobia oporna - szczególny węglowodan
Skrobia oporna zaliczana jest do błonnika pokarmowe. Zaraz, zaraz - dlaczego błonnika, skoro jest to skrobia? Skrobia ta zachowuje się bardziej jak błonnik, zapewniając korzyści płynące zarówno z błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Skrobia oporna dosłownie "opiera się" trawieniu - przechodzi do jelita grubego i staje się doskonałym pożywieniem dla żyjących tam dobroczynnych bakterii. Skrobia oporna wspomaga produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), pomocnych związków o ogromnych możliwościach dla zdrowia jelit.
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe wspomagają zwalczanie stanów stanych, zmniejszają uwalnianie pewnych toksyn przez "złe" bakterie i pomagają regenerować wyściółkę jelit. Skrobia oporna jest świetnym dodatkiem do diety. Dobrym źródłem skrobi opornej są m.in:
- Zielone, niedojrzałe banany
- Fasola, groch, soczewica
- Ugotowane i ostudzone: ziemniaki, ryż, bataty, makaron (można je odgrzewać)
- “Nocna owsianka” - namoczone płatki owsiane wstawiona na noc do lodówki
Jeżeli ktoś jeszcze Ci powie, że podgrzewany catering dietetyczny z dostawą jest słabym pomysłem. Możesz go zaskoczyć. Warto wiedzieć, że skrobia oporna powstaje praktycznie we wszystkich schłodzonych skrobiowych produktach, a jej właściwości pozostają niezmienne nawet po podgrzaniu.