Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 24 kwietnia 2025 04:31
Reklama dotacje unijne dla firm

Czy znasz skrobię oporną?

Węglowodany, podobnie jak tłuszcze i białka, są makroskładnikami - czyli czymś, czego potrzebujemy w codziennej diecie w dużych ilościach (makro ilościach). Komórki naszego organizmu wykorzystują poszczególne makroskładniki jako budulec do tworzenia struktur, napędzania procesów chemicznych i jako paliwa do produkcji energii.
  • 04.04.2022 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Czy znasz skrobię oporną?

W czym znajdują się węglowodany?

Choć w żywności istnieje pięć klas i setki rodzajów węglowodanów, większość z nas rozpoznaje je jako cukry, skrobię i błonnik. W czym znajdują się węglowodany?

 

  • Czy biały cukier jest węglowodanem? Zdecydowanie tak!
  • A co z naturalnymi substancjami słodzącymi, takimi jak ksylitol? Tak!
  • Kasza, ryż i tłuczone ziemniaki? Zwłaszcza one!
  • A co z płatkami owsianymi i otrębami pszennymi? Tak!
  • Zielone warzywa? Pewnie, że tak!
  • A nasiona strączkowe? Tak, to też!
  • Chleb, ciasto, makaron? Oczywiście!
  • Świeże owoce? Tak!Co węglowodany robią dla ciebie

Główna funkcja węglowodanów

Węglowodany dają ci energię - energię do myślenia, trawienia, oddychania, chodzenia, a nawet czytania tego artykułu.  W twoim przewodzie pokarmowym rozkładają się na cukry. Twój mózg, narządy, tkanki i komórki wykorzystują pewną formę cukru jako paliwo. To, czego nie potrzebujesz w danej chwili, zostanie zmagazynowane do wykorzystania w przyszłości.

Pozostałe funkcje węglowodanów

  • Niektóre pokarmy bogate w węglowodany są doskonałym źródłem witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i fitoskładników.
  • Węglowodany pomagają odżywiać Twój mikrobiom - Twoje dobroczynne bakterie jelitowe.
  • Pomagają w detoksykacji organizmu poprzez usuwanie z niego toksyn.
  • Węglowodany, w połączeniu z tłuszczem i białkiem, pomagają zwalczać infekcje, budować nowe tkanki organizmu i nawilżać stawy.
  • Węglowodany - podobnie jak błonnik - pozwalają zachować prawidłową wagę.
  • Cukry zawarte w węglowodanach dostarczają energii do mózgu i mięśni.

Skrobia oporna - szczególny węglowodan

Skrobia oporna zaliczana jest do błonnika pokarmowe. Zaraz, zaraz - dlaczego błonnika, skoro jest to skrobia? Skrobia ta zachowuje się bardziej jak błonnik, zapewniając korzyści płynące zarówno z błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Skrobia oporna dosłownie "opiera się" trawieniu - przechodzi do jelita grubego i staje się doskonałym pożywieniem dla żyjących tam dobroczynnych bakterii. Skrobia oporna wspomaga produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), pomocnych związków o ogromnych możliwościach dla zdrowia jelit.

 

Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe wspomagają zwalczanie stanów stanych, zmniejszają uwalnianie pewnych toksyn przez "złe" bakterie i pomagają regenerować wyściółkę jelit. Skrobia oporna jest świetnym dodatkiem do diety. Dobrym źródłem skrobi opornej są m.in:

  • Zielone, niedojrzałe banany
  • Fasola, groch, soczewica
  • Ugotowane i ostudzone: ziemniaki, ryż, bataty, makaron (można je odgrzewać)
  • “Nocna owsianka” - namoczone płatki owsiane wstawiona na noc do lodówki

Jeżeli ktoś jeszcze Ci powie, że podgrzewany catering dietetyczny z dostawą jest słabym pomysłem. Możesz go zaskoczyć. Warto wiedzieć, że skrobia oporna powstaje praktycznie we wszystkich schłodzonych skrobiowych produktach, a jej właściwości pozostają niezmienne nawet po podgrzaniu.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamadotacje unijne dla firm MŚP
Reklama